De Lomo Compact Automat is een kleine camera die binnen de lomography een cultstatus heeft verworven die ze dankt aan een reeks kenmerkende eigenschappen. De LC-A werd van 1982 tot 2005 geproduceerd door het Russische Lomo (Leningradskoye Optiko Mechanichesckoye Obyedinenie oftwel Lenigrad Optical & Mechanical Enterprise) dat zich specialiseert in onderdelen voor camera’s en andere optiek. De productie is inmiddels hervat na tussenkomst van Lomography, hoewel slechts de lens nog in St. Petersburg wordt gemaakt – de rest van de camera loopt in China van de band. De camera was er een voor het volk, geschikt voor massaproductie en diende derhalve betaalbaar te zijn. Toch werd het toestel uitgerust met mogelijkheden die in die tijd vrijwel alleen waren voorbehouden aan dure professionele camera’s. Zo kreeg het de beroemde Minitar 1 groothoeklens van de hand van Lomo’s Professor Radionov, een automatische sluitertijd en een handzaam formaat. Er werden gigantische hoeveelheden geproduceerd waarmee de communistische wereld van de jaren tachtig door het volk in kaart werd gebracht.

 

The Lomographic Society wordt vaak gezien als een ordinaire geldmachine die verscholen zit achter een kitscherige hype van slechte camera’s en nog slechtere foto’s. Dat de grondleggers van deze organisatie ook een vroegtijdig einde van de Lomo LC-A hebben weten te voorkomen hoort echter ook bij dit verhaal. Het is een stel studenten uit Wenen geweest die de LC-A rond 1992 hebben herontdekt en zo het lomovuur hebben aangewakkerd, met als resultaat een enorme boost voor de productie van de camera. Dit, en de stevige prijs (zo’n € 200,-) kon toch niet behoeden dat de productie werd gestaakt; de aantallen die de fabriek in St. Petersburg verlieten waren niet meer de miljoenen van weleer en de kosten werden te hoog. Zoals gezegd is deze onlangs weer opgepakt met de ‘geupgrade’ Lomo LC-A+.

 

De resultaten met de Lomo LC-A zijn veelal onvoorspelbaar, niet alle foto’s krijgen het beroemde ‘lomo-effect’ waarbij het beeld naar de randen van het beeld toe afwijkt en donkerder of intenser kleurt. Het is een kwestie van experimenteren met verschillende typen en merken film, wel of geen flitslicht gebruiken, en natuurlijk de keuze van het onderwerp. Op den duur leer je je camera kennen en weet je haar te temmen en te sturen naar de juiste resultaten. Sommigen zweren bij het correct gebruik van de afstandsmeter, anderen beweren dat deze ten alle tijden op ‘oneindig’ dient te blijven staan en ditzelfde geldt voor de ISO-instelling en de diafragma-keuze. Onze ervaring is dat de ASA-instelling wel degelijk in de gaten gehouden dient te worden, met name wanneer je je film wilt laten crossen (zie Tips ’n Tricks).

De camera doet haar werk uitstekend in omstandigheden met weinig licht, dit geeft de foto’s de typische lomo-sfeer. Voor de bijzonder duistere momenten kan de camera worden uitgerust met een flitser die is voorzien van een standaard schoentje.

 

Hieronder enkele technische gegevens:

Film type : 35mm
Objectief : 32mm
Diafragma : 1:2.8
Focus afstand : 0.8mm tot oneindig
Brandpuntsafstand : 2.8 tot 16
Sluitertijd : 1/500 tot 2 seconden
Filmtype: 50 – 400 ASA (de LC-A+ gebruikt ISO, tot maar liefst 1600)

Hoe kom je aan een LC-A? Het antwoord op deze vraag is waarschijnlijk: internet. De kans om deze Lomo-camera op een rommelmarkt of tussen de occasions van je lokale fotoboer te zien liggen is erg klein. De camera is in Nederland nooit groots verkocht, wij schoten in de jaren ‘80 met voornamelijk Duits spul. Er is een aantal winkels in Nederland dat Lomo-camera’s verkoopt, dit zijn echter vaak de wat goedkopere zoals de ActionSampler. Op Marktplaats en eBay is het een veel verhandeld item, maar de prijzen zijn vaak nauwelijks concurrerend met die van de wat grotere aanbieders als Holga.net en natuurlijk Lomography.com zelf. Check ook onze lijst met webshops.

Meer informatie over het gebruik van de Lomo LC-A vind je in Tips ’n Tricks.

 

 

Â