De Lubitel is een Russische middenformaat camera met een dubbele lens, geproduceerd door het Russische Gomz, dat later haar naam wijzigde in Lomo. De Lubitel heeft een lange geschiedenis en er zijn veel modellen beschikbaar. Helaas wordt de camera tegenwoordig niet meer gemaakt, maar is via internet gelukkig nog veelvuldig verkrijgbaar, vaak tegen niet al te hoge prijs. Lubitel is overigens Russich voor ‘amateur’.

Dubbele lens, ofwel Twin Lens Reflex (TLR), betekent dat de lens die gebruikt wordt om doorheen te kijken en om scherp te stellen, gescheiden is van de lens voor het uiteindelijke shot. De lens voor het focussen zit boven de ‘shooting lens’. Toch blijven beide lenzen scherpgesteld op hetzelfde onderwerp, door een handig mechanisme wat de lenzen met elkaar verbindt. Wanneer je aan de ene lens draait, draait de ander mee.

De lenzen en het scherm om scherp te stellen zijn van glas, het mechaniek is van metaal en de body van de Lubitel is gemaakt van bakeliet en later van vrij goedkoop plastic. Het goedkope materiaal maakt de camera heel licht en dus erg handzaam. De camera weegt ongeveer 500 gram. Het nadeel is dat zelfs op een stevig statief de camera nogal snel beweegt als je er tegenaan stoot. Dit probleem is op te lossen door er een stukje kurk onder te plakken, wat zorgt voor een groter raakvlak op het statief. 

De Lubitel heeft alle standaard manuele functies: sluitertijden van 1/250 tot 1/15 en een ‘bulb’ functie (manueel oneindig), diafragma van f/4.5 tot f/22 en stelt scherp vanaf een meter. De Lubitel gebruikt geen batterijen en is dus een volledig mechanische camera. 

Vaak wordt de camera gebruikt door kunstfotografen of door liefhebbers die goedkoop willen kennismaken met middenformaat camera’s. Bij grote diafragmawaarden zal, zoals we bij Lomo camera’s gewend zijn, het typische ‘onscherpe randen-effect’ optreden. Verschillende typen en productiejaren:

 Lubitel TLR

1950 – 1956 

 Lubitel 2

1955 – 1977 

 Lubitel 166

1977 – 1980 

 Lubitel 166B

Sinds 1980 

 Lubitel 166 Universal

Sinds 1984 

 

Onze eerste ervaring met de Lubitel zag er destijds als volgt uit:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Â