Diana lensDe Diana is, meer nog dan de Holga, de Diva des Middenformaat. Met haar blauw-zwarte verschijning en sjieke glimlens, springt ze vrolijk uit boven de mat-zwarte massa die gewoongoed was binnen de fotografie van de jaren ‘60. Haar verschijning heeft, naast de fabelachtige resultaten die ze boekte, zeker bijgedragen aan de glamoureuze status van cult-heldin die ze in de afgelopen decennia verwierf.
De Diana werd in de 60′s geproduceerd in China door de Great Wall Plastic Factory. Van de Diana zijn eindeloze varianten op de markt gebracht, waarvan vele door andere fabrieken. De aantallen lopen uiteen van meer danvijftig tot honderden verschillende types, afhankelijk van welke toestellen je meetelt als Diana. De productie van de Diana kent een tijdlijn die doorloopt tot ver in de jaren ’70, hoewel de ‘clones’ – de imitatie-Diana’s – nog jaren daarna werden geproduceerd door verschillende fabrieken in China en Taiwan. De camera’s kennen soms kleine verschillen, maar soms lijken het exacte kopieën waarbij zelfs de ontwerpen van de verpakking geheel zijn overgenomen en voorzien van een andere naam, zoals Anny, Colormatic, Banner, Rand, Sinomax of Harrow deLuxe.
diana_readersdigest_smallNet als de originele Diana werden de clone-camera’s voornamelijk weggegeven als goodie, zoals bijv. de Reader’s Digest variant, en mede hieraan dankt zij dat ze vaak wordt ondergebracht bij de Toycams. Indertijd kostte een Diana ongeveer een dollar. Een remake van The Lomographic Society gaat voor ongeveer € 40,- over de post.
Het is onduidelijk waarom de Diana nu juist de hoofddrager van deze camera is geworden, en niet een ander type. Er wordt wel aangenomen dat van de Diana de grootste productielijn heeft gelopen en dat de overige naamgenoten daar vanzelf onder geschaard werden.

Diana’s low-fi technics

In technisch opzicht zijn er veel kleine verschillen tussen de vele varianten van de Diana maar over het algemeen kan worden gezegd dat het een camera is in een zwart-blauw plastic behuizing met een plastic lens. Diafragma en brandpuntsafstand kon in drie varianten worden gebruikt en de sluitertijd bestond uit “bulb” of “ongeveer” 1/100, maar 1/30 werd ook gemeld. De meeste camera’s binnen deze familie, en de Diana’s in ieder geval, maakten gebruik van middenformaat rolfilm, 120-type. Er zijn echter ook typen opgedoken die schoten op exotischer formaten als 127 en 620 film. In tips ‘n tricks vind je een filmpje over het laden van een Diana.
Net als de Holga is de Diana een prettig imperfecte camera, niet nauwkeurig, onvoorspelbaar en zo lek als een mandje. Dit laatste zorgt voor licht dat binnen in de camera dringt en vlekken en vegen op je negatieven achterlaat. Er wordt wel aangenomen dat de Diana hier meer mee te kampen heeft dan de Holga, maar voor beide camera’s geldt dat geen enkel exemplaar dezelfde is en allen hebben unieke eigenschappen. Sommigen  Lomographers zweren bij dit effect, het geeft een surrealistische en dromerige sfeer aan je foto’s. Anderen proberen het naarstig in te dammen om zoveel mogelijk van de foto te winnen. Het beeld is immers alleen in het midden een beetje scherp en vertoont vaak sterke vignettering. Wanneer je je camera gaat afplakken tegen lichtlekken, gebruik dan anti-statische tape en doe het grondig, met name rond de lens.

foto van diana-camera.com

De Diana-serie (en sommige van haar imitators) kent een variant met flitser, welke werd gekenmerkt als  Diana F. Twee gaatjes in de bovenkant maakte het mogelijk om de speciale Diana-flitser aan te sluiten.
Met de reproductie die The Lomographic Society startte in 2007 is ook deze naam overgenomen; Diana F+ heet het complete model met flitser. Vervolgens zijn nog een grote hoeveelheid varianten uitgebracht, met thema’s die zijn gebaseerd op bands, kunstenaars of glow-in-the-dark-techniek.
De traditie van het maken van kopieën en varianten is ruim veertig jaar later, gelukkig, weer voortgezet.

De Diana’s

Hieronder zie een overzicht van een selectie Diana-modellen. Veel van de afbeeldingen komen van Allan Detrich, een fotograaf die het verzamelen van Diana’s tot een levenmissie heeft gemaakt. Reden voor de Lomographic Society om de gehele collectie van ‘m over te nemen.
[nggallery id=9]

Diana F+ Links

Eng Wiki
NL Wiki

Verschillende varianten op diana-camera.com
Verschillende varianten van de Diana
Prachtig overzicht van verschillende varianten
Diana Microsite van Lomography